Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

От 09.02.2019 нов закон за лекарствата в ЕС ⚕️


лекарства
Единна европейска система за верификация на лекарствата започва да действа от днес 9 февруари 2019 г. ЕС прави мащабна стъпка срещу разпространяването на фалшиви медикаменти в законната верига на лекарственото снабдяване, съобщи първа програма на германската държавна телевизия ARD: Kampf gegen illegale Arzneimittel. Mit Siegel und Codes gegen Fälschungen. Immer wieder geraten illegale Arzneimittel in Apotheken. Nun tritt ein neues Schutzsystem in Kraft: Packungssiegel und Codes sollen Fälschungen erkennbar machen - ein Kraftakt für die Branche. Stand: 09.02.2019, 04:35 Uhr.

Copyright:www.backdoornews.com


Системата е задължителна за всички страни членки на ЕС и произтича от директива от 2011 г. и регламент от 2016 г. На национално и европейско ниво системата обхваща всички участници на пазара - производители, търговци на едро, паралелни дистрибутори, аптеки. Тя е най-голямото европейско публично-частно партньорство и се финансира до голяма степен (но не изцяло!) от фармацевтичната индустрия, която търпи сериозни финансови загуби от фалшифицирането на лекарства. Верификацията изисква всички опаковки лекарства по лекарско предписание, произведени след 9 февруари 2019 г., да бъдат защитени с уникален двуизмерен матричен код, подобен на QR-Code, който се поставя от производителя. Всички кодове ще бъдат вкарвани в единна база данни, която от своя страна обхваща националните системи за верификация. Търговците на едро също ще сканират лекарствените продукти в различни точки от веригата на доставка, за да проверят тяхната автентичност. Накрая същото ще правят и аптеките, които ще “отписват“ лекарство от регистъра, преди да го отпуснат на пациента. Това трябва да предотврати навлизането на откровено фалшиви продукти.

Фалшивите лекарства, заловени на външната граница на ЕС между 2006 и 2009 година са се утроили, достигайки 7.5 млн. артикула. От 2010 до 2015 година повече от 30 милиона фалшиви лекарства са иззети от митниците на границите на ЕС. Според World Health Organization (СЗО) всяка година умират от фалшиви медикаменти около един милион души. Най-често се фалшифицират най-скъпите лекарства: Лекарства срещу рак, лекарства срещу ХИВ/СПИН и антибиотици.

Но старите опаковки в срок на годност, ще продължат да се продават паралелно с новите до изчерпване. Това ще рече, че ако от аптеките ви предложат лекарства без този код и без специална опаковка, която да се нарушава при първото отваряне, това означава че лекарството, което ви предлагат или е залежало по складовете или е фалшиво.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени