Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от Българияwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Според НСИ, заможните българи спестяват на година за един квадратен метър панелка


Прасе-касичка
По време на комунизма имаше таван на размера на заплатите, а държавата продаваше панелни жилища на над 90% от семействата, не на пазарни цени, а на цени, дотирани от държавата. И им даваше кредит за 20 години, с лихви по-малки от инфлацията.

Copyright:www.backdoornews.com


При капитализма държавата не дава жилища на дотирани цени, но дава възможност на талантливите и пробивните да печелят колкото си искат, защото няма таван на размера на заплатите. И талантливите и пробивни хора при капитализма могат с труд да станат милиардери, стига да искат. При капитализма 90% от българите не могат и да сънуват, че с една заплата ще се сдобият със собствено жилище. Те са неудачници, прекариат, а останалите 10% щастливци са заможни, защото са талантливи и пробивни.

Според статистика на НСИ, публикувана в казионните български медии на 12.01.2019 г. (вестник "Труд", "Днес.бг"), докато 88,7% от населението на България не могат да спестят почти нищо, 11,3% от населението - хората с най-големи финансови възможности спестяват на влог в банка средно по 2850 лв. за година. През лятото на 2018 г. панелките в ж.к. "Младост" в София се продаваха на цена - 1200€ - 1300€/m². Т.е. заможните българи спестяват на година за един квадратен метър жилищна площ в панелка по комплексите. За един панелен тристаен апартамент от 100 m² в гетата на София, на заможните българи ще им трябват 100 години да спестяват.

Според същата статистика на Националния статистически институт от 2019 г., 48,3% от населението живеят с под 390 лв. на месец на член от семейство. Това ще рече, че на половината българи е отнета основата от пирамидата на човешките потребности на Abraham Maslow. Те не само, че не могат и да помислят за жилище, те дори не могат да се хранят нормално. Животните в зоопарка не ги лишават от храна и не ги карат да работят.


Още по темата:

37,13% поскъпване на имотите

Имотите драстично поскъпват

Наемите в София

Жизненият стандарт в Източна Европа
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени