Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от България www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

37,13% поскъпване на имотите


жилища
В София старото строителство за последните три години е поскъпнало с 37,13%, сочи статистиката на НСИ, цитирана от казионните български медии на 08.01.2019 г.

Copyright:www.backdoornews.com


През последните три години цените на жилищата в България са скочили средно с малко над 24%, като очаквано най-голямото поскъпване е в София. Това сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от "Труд". През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, дори отколкото в София.

След София се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много бързи темпове. В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора с 25,37% и Варна с 23,5%. В данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове - с 15,85% за три години. Според НСИ, най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

В действителност причината за нарастване цените на имотите за последните 3 години е промяната в законодателството в Германия и Великобритания по отношение на гастарбайтерите от ЕС. Великобритания оряза социалните придобивки на гурбетчиите от ЕС, напуска Евросъюза, с което изгонва всички гастарбайтери от ЕС. Германия оряза детските надбаки за граждани от ЕС и чужденците са 5 години без право на социални помощи в Германия.

Българската икономика се крепи основно на парите на българските гастарбайтери по света, изпращани до техните близки в България. Когато българите масово заминаваха на гурбет в Германия и Британия през 2013/2014 г., в България настъпи дефлация на жилищата. Тогава никой не търсеше жилище за продължителен период и търговците бяха принудени постоянно да смъкват цените.

Старо и ново строителство

За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора. Това се обяснява с факта, че се строи некачествено с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови, претупани набързо апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти, строени през комунизма и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В София старите имоти са поскъпнали с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%.


Още по темата:

Според НСИ, заможните българи спестяват на година за един квадратен метър панелка

Имотите драстично поскъпват

Наемите в София


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени