Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от България www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Половината от българите носят дрехи от боклука ♻


дрехи от боклука
Според проучване на агенция "Естат", поръчано от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, цитирано от казионните български медии на 19 октомври 2018 г., 49,9% от българите са купували поне веднъж през последните 12 месеца дрехи втора употреба, а 23%, т.е. всеки четвърти българин се облича само по този начин.

Copyright:www.backdoornews.com


Преди две години в подобна анкета процентът на пазарувалите поне веднъж дрехи втора употреба беше 41%, т.е. за две години българите са обеднели с 8%. И само 27% от анкетираните твърдят, че никога не са посещавали магазини за употребявани дрехи. Това ще рече, че от трима българи, само един живее при нормални условия. На останалите дори не им стигат парите за дрехи.

България е бунището на Европа за текстилен отпадък

В България вече има над 3000 магазина за дрехи втора употреба. Доскоро те се намираха предимно в крайните квартали, но вече отварят врати и на централни булеварди в столицата. По данни на асоциацията в този бизнес са заети около 8000 души. Освен видимата част – магазините за дрехи втора употреба, те работят и в сортировъчни центрове, в които първоначално облеклата пристигат във вид на текстилен отпадък. Там годните за повторна употреба дрехи се отделят и поемат към магазините.

Според председателя на асоциацията родни фирми купуват отпадъка за 30 до 60 евроцента на килограм. Транспортните разходи зависят от разстоянието, но едва ли добавят повече от 1-2 евроцента на килограм боклук. След сортирането около 70% от отпадъците ги изпращат за повторна употреба дрехи. 10% се купуват от БДЖ и автосервизите, които ги използват като парцали, да чистят с тях машини и части. 15% се рециклират и само около 3% се депонират като отпадъци.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени