Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбина www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ООН прецака Боливия


Боливия
ООН: Чили не е длъжна да преговаря с Боливия за излаз на море, постанови Международният съд на ООН в Den Haag, предаде първа програма на германската държавна телевизия ARD: Rechtsstreit mit Chile. Bolivien verliert Streit ums Meer. Das höchste UN-Gericht hat einen über hundert Jahre währenden Grenzstreit beendet: Es wies die Klage Boliviens ab. Das Land wollte erreichen, Chile zu Gesprächen über einen Zugang zum Pazifik zwingen. Stand: 01.10.2018, 18:13 Uhr.

Copyright:www.backdoornews.com


Боливия и Чили отдавна водят диалог, размяна на мнения и преговори с цел намиране на подходящо решение на въпроса за липсата на излаз на море на Боливия след Тихоокеанската война и споразумението от 1904 г. Въз основа на представените доказателства обаче съдът "не може да излезе със заключение, че Чили има задължение да преговаря с Боливия за постигане на споразумение, гарантиращо на Боливия независим излаз до Тихия океан. Съответно съдът не може да изпълни исканията на боливийската страна", отбеляза председателят на съда Абдулкави Ахмед Юсуф. Решението бе прието с 12 срещу 3 гласа.

Боливия е загубила излаз на море в хода на Тихоокеанската война от 1879-1884 г., причина за който става контролът върху залежи на селитра. Войната завърши с победа на чилийските войски и загуба от Боливия на 120 хиляди кв. км. територия и 400 км крайбрежна ивица, по силата на споразумение, подписано между страните през 1904 г. През 2013 г. Боливия подаде иск срещу Чили в Международния съд на ООН. В документа бе включено искане към съда да задължи Чили да преговаря за споразумение за излаз на Боливия на море.

Боливия не иска от Чили да отстъпи своя територия, а само коридор до морето. Защо Чили не даде на Боливия излаз на Тихия океан? Боливия е една от най-бедните латиноамерикански държави и една от причините за това е, че няма излаз на море и е силно ограничена в търговията. Ако Боливия получи достъп до океана, ще подобри икономиката си, а това не е в интерес на Чили. Както всички знаят, повишаване жизнения стандарт на една държава е за сметка на понижаване стандарта на живот в други държави. Отношенията между държавите, както и между отделните граждани, са игра с нулева сума.

А защо ООН прецака Боливия, в полза на Чили? Защото ООН се манипулира от САЩ, а Чили още от времето на генерал Аугусто Пиночет, са любимци на САЩ. Боливия напротив, има ляво правителство, което национализира заграбените национални блага на Боливия. И САЩ им изпращат псевдореволюционери като Yossi Ghinsberg, които да подклаждат индианското население от джунглата да протестира срещу правителството на Боливия.

Боливия през 2012 г. национализира испанските "инвестиции" в енергетиката - Iberdrola, на основание справедливи цени за електроенергия, по думите на президента Evo Morales. Освен това Ево Моралес национализира и телекомуникационните концерни и нефта. Според Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL) - организация към ООН, след 2011 година Боливия напуска статуса си на най-бедната латино-американска държава. След 2005 год. страната тръгва по пътя на социализъм и бедните, които са съставлявали 38,2%, през 2011 година са се стопили на 20,9%. Безработицата през 2005 год. е съставлявала 8,2%, през 2011 е вече 3,2%. Комисарят по правата на човека от ООН Dennis Racicot също поздравява новото правителство, с успеха в намаляването на бедността. През февруари 2013 Боливия национализира аерогарите, които по настоящем са собственост на фирмата "Sabsa" под испанската "Abertis Infraestructuras". Вече през 2014 г. дори американските агенции за кредитни рейтинги оценяват Боливия високо.


Още по темата:

Международният съд на ООН няма право да съди САЩ и Израел ⚖️

Съдът на ООН прекрати разследването на американски военопрестъпници


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени