Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от България www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

България е автомобилното гробище на ЕС 🚘


Мечтата лека кола
По данни на Евростат и на Асоциацията на леките коли в ЕС през 2017 г., българите карат предимно коли втора употреба и половината от автопарка у нас е на възраст над 20 години, при това автомобилите са основно на дизел. Това съобщиха на 28.07.2018 г. българските казионни медии.

Copyright:www.backdoornews.com


В България през 2017 година е имало регистрирани около 3,4 милиона автомобила, което прави приблизително по един автомобил на двама българи. Според анализа на Евростат, автопаркът у нас нараства с по около 100.000 таралясника годишно, докато населението на България намалява с около 50.000 души годишно.

Близо половината автомобили по пътищата на България са над 20 годишни или около 1,5 млн. леки коли на тази възраст, с което България е европейски шампион по внос на стари коли. Около 35 на сто от автомобилите са на възраст до 15 години или около 1,3 млн. броя леки коли, а до 10 години са около 350.000 автомобила или около 10 процента от автопарка у нас. Тези 10% съответстват на 10-те процента средна прослойка българи, които имат свой бизнес и доход между 5000 и 20.000 лева на месец.

Относително новите автомобили втора употреба у нас (на възраст до 5 години), са едва около 5 на сто от автопарка или приблизително 160.000 броя, сочат пък данните на АСЕА. Масово българите карат коли на дизел, който вече го забраняват в Европа - близо 1,7 млн. автомобила или над 50 на сто от автопарка у нас са дизел. Автомобилите на бензин са малко по-малко, но с уговорката, че много от тях са снабдени и с газова уредба.

Наличието на екологични автомобили е почти символично - отчетени са едва 2474 регистрирани хибридни леки коли (около 0,08 на сто от автопарка) и едва 274 електромобила - 0,009 на сто от автопарка. За сравнение: Най-нови коли в ЕС карат белгийците - средно на 7 години, следвани от жителите на Дания, Великобритания и Германия - автопарк на средна възраст 8 години, Франция и Италия - 9 години и пр.

След България, с регистриран автопарк от 20-годишни ръждилници са отчетени в Полша - близо 40 на сто от автопарка, Латвия, Литва и Румъния - повече от една трета от автопарка в тези страни. Най-висок дял автомобили на глава от населението е регистриран в Люксембург - 662 автомобила на 1000 жители, а най-малко в Румъния - 260 коли на 1000 жители. България е най-коруптната държава на Европа и има най-либералните закони за внос на стари леки коли. Дори Румъния облага с голям данък коли над 5 години. Около 12 милиона души в ЕС или 5,7% от заетата работна ръка в Евросъюза работят в сектора на автомобилостроенето. Автомобилният сектор генерира близо 400 млрд. евро оборот в ЕС и търговски излишък от около 90 млрд. евро за ЕС, с което автомобилостроенето е най-печелившия отрасъл на Евросъюза. Първата вълна емигранти от България за Западна Европа в началото на 1990-те, бяха мераклии за западни леки коли. И до ден днешен лъскавите леки коли са единствената мечта на голяма част от жените, които по рождение не могат да се влюбват в мъже. Те се влюбват само в лъскави леки коли.


Още по темата:

България ще приеме всички изхвърлени от Европа дизели

Италия си изхвърля дизелите в България ♻️

На кое място е България 🥇

Вехтошарите на Европа


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени