Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбина www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

17 юни 1953


17 юни 1953 година
На 17 юни 2018 година светът чества 65 години от първата неуспешна Цветна революция. Започналият на 16 юни 1953 година протест, в който участват хиляди соросоиди, демонстриращи срещу социалното равенство, прераства в истинско въстание. На 16 юни 1953 година берлинските строителни работници се събират на протест пред сградата на правителството на ГДР и призовават за провеждането на генерална стачка на следващия ден. Призивът е чут из цялата страна – не на последно място благодарение на западногерманските диверсионни радиостанции. Но през 1953 година все още няма интернет, няма Вконтакте, Viber, WhatsApp, Facebook, Snapchat, Google и пр. и бунтът набързо е потушен на 17 юни с помощта на съветските танкове.

Настроението на демострантите е приповдигнато: струва им се, че ненавистният режим на Валтер Улбрихт изживява последните си дни. Както българите по време на Борисовата зима - януари 2013 г. започнаха да си мечтаят, че капитализма скоро ще свърши. И никой не очакваше, че България я чака една година #ДАНСwithme и масови самозапалвания.

Copyright:www.backdoornews.com


Призивите на демонстрантите са чути в цялата страна и това мотивира милиони хора да си фантазират за Regime change и обединение на Германия. Осем години след края на Втората световна война ГДР продължава да страда от социално нивелиране, богатите не могат да си купят вили с басейни, да имат собствен самолет, както в Западна Германия. Започващото изграждане на социализма по съветски образец не се харесва на всички. В същото време във Федералната република тече План Маршал, икономиката се развива успешно и за множество източногерманци това е напълно достатъчна причина, за да напуснат ГДР. Според Дойче веле през 1952 година от Германската демократична република към Федерална република Германия са избягали 180.000 души, а през първата половина на 1953-та – още 226.000. Но миграция има и в обратна посока - от ГФР емигрират в ГДР, като например великия германски драматург Bertolt Brecht, както и вечния канцлер на Германия - Angela Merkel. За тези емигранти естествено Deutsche Welle не съобщава. За да не се допускат в бъдеще подобни опити за Цветна революция, в ГДР е основана източногерманската разузнавателна служба ЩАЗИ, която събира информация за населението чак до интимната сфера, аналогично на днешната NSA. Чак 36 години по-късно хората отново се вдигат на протест срещу комунизма. На 9 ноември 1989 година, един ден преди Росен Плевнелиев да е ходил на несъществуващ протест, пада Берлинската стена. Този път обаче руските танкове остават в казармите, защото на власт в Москва вече е Михаил Горбачов, за когото има предположения, но все още не е доказано, че е платен агент на Запада.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени