Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Първанов: "Блокирането на руските енергийни проекти трябваше да бъде направено необратимо"


Първанов-Буш
Българските казионни медии публикуваха на 03.06.2018 мнението на Георги Първанов - президент на България 2002-2012 г., пред БНР, относно посещението на българската делегация в Москва.

Copyright:www.backdoornews.com


"Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно. И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България."

В действителност от американските окупационни войски България нищо не печели. Тя е предоставила безплатно военните си бази на САЩ. Напротив - България губи, защото в случай на война, България става мишена за враговете на САЩ.

"И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход.

Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими."


След като "Южен поток" отдавна е станал необратим, защо Радев и Борисов ходят в Москва?

Относно т. нар. хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза:

"Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ."

След като газов хъб не може да има, как България се е върнала в мача?

"Даже по времето на "Южен поток" ние бяхме елемент от един голям, богат транзит, от който можехме да печелиме не 30 млн., както подхвърли някой, а десет пъти повече. Но идеята да търгуваме – това няма как да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави така: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито иска."

Докато Турция търгува с руска газ, България прави риминг на САЩ.

"В България това, което може да се случи, е наистина едни 15 милиарда - не 63, да бъдат транзитирани, да печелим от такси, защото този газ вече е обещан, да не кажа, че изтъргуван от руската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто трябва да остане - надявам се да бъде договорено количество, което ние да потребяваме за нашата израстваща икономика.

Нашият късмет е, че имаме стратегическо разположение, а не защото сме много ценни. По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес да получим някаква революционна промяна в отношението към България... Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна - разбира се и руската не е оставала длъжна, след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България."


Според предварителни прогнози, "Turkish Stream" ще струва на Турция и Русия 6-7 милиарда евро. Кой глупак при такива разходи ще направи подарък на селските тарикати от България, да си цицкат газ, без да плащат транзитни такси? "Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима."

В действителност двамата генерали не се надскачат и не са в конкуренция. Също както ГЕРБ - АТАКА, ДПС - Реформаторски блок, СЕГА - Будна ера не са в конкуренция. Всички те се финансират от едно място и играят стария, известен още от древността сценарий - 'доброто ченге - лошото ченге'.


Още по темата:

Бойко Борисов е в еуфория от срещата си с Реджеп Ердоган

Бойко Борисов моли Путин за прошка 🙏


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени