Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Юбилей от най-известното военно престъпление за цялата американска история


Клането в Ми Лай
На 16.03.2018 Светът чества 50 годишен юбилей. Сутринта на 16 март 1968 г. по време на Виетнамската война, американската армия извършва най-известното си военно престъпление за цялата американска история.

Copyright:www.backdoornews.com


200 американски главорези биват спуснати от хеликоптер близо до виетнамското село Ми Лай с мисия да изтребят виетконгци. Когато пристигат в селото, американците не намират виетконгци, а само жени, деца и старци. Американците са разочаровани. Пилотът на хеликоптера Hugh Thompson се връща след четири часа да вземе американците обратно и вижда ужасяваща картина: Само за четири часа американците избиват между 347 и 504 цивилни жители, предимно жени и деца, като преди да бъдат убити са били изнасилени, бити, измъчвани и осакатени. Клането става в селата Ми Лай и Ми Кхе, община Сонг Ми, провинция Куанг Нгай, Южен Виетнам. Това военно престъпление е известно още като Клането в Сонг Ми (на виетнамски: thảm sát Sơn Mỹ) както и като Клането в Пенсвил - по американското кодово название на селището.

BBC News описва сцената:
"Войниците изпаднали в безумие, разстрелвайки цивилни мъже, жени и деца[...] Жени бяха групово изнасилени; виетнамците, които излизаха да се предадат на американците, бяха пребивани и измъчвани, налагани с приклади и промушвани с щикове. Някои трупове бяха белязани с надпис "C Company" (Рота Ч), изрязан върху гърдите. В късната сутрин дошла заповед от командирите, с която се нареждало продължаване на оргията[...]Телата бяха пръснати из цялото село."

Последствия

Клането в Ми Лай
Генерал Уилям Уестморленд, командващ мисията, поздравява войниците за "отличната работа." Американското военно списание "Stars and Tripes" излиза със заглавието "Американски пехотинци убиха 128 комунисти в кървава битка, продължила цял ден". С разследването на твърденията за случилото се в Ми Лай е натоварен 31-годишният майор Колин Пауъл - бъдещ държавен секретар на САЩ от администрацията на Джордж Уокър Буш. В доклада си Пауъл е категоричен, че отношенията между американските войници и местните виетнамци са „отлични“. Същият Colin Powell през февруари 2003 год. размахваше пред ООН епруветка, като твърдеше че това било ужасно химическо оръжие за масово унищожение на Ирак, с което легитимира започването на Война срещу тероризма.

На 12 ноември 1969 г. в пресата излизат първите сведения за случилото се в Ми Лай, резултат от независимото журналистическо разследване на Саймън Хърш; на 20 ноември Тайм, Лайф и Нюзуик публикуват разкрития за клането и опита му за прикриване от военните, а Кливлънд Плейн Дийлър публикува шокиращи снимки на убити жени и деца в Ми Лай.

На 17 ноември 1970 г. Армията на САЩ повдига обвинения срещу 17 офицери за прикриване на информация по случая. Повечето от обвиненията по-късно са оттеглени, а единственият, срещу когото е проведен процес по обвинението в прикриване на информация, е оправдан през декември 1971 г. На 29 март 1971 г., след четиримесечен процес, през който най-свирепия американски главорез - лейтенант William Calley твърди, че е изпълнявал заповеди.

Уилям Калей е единственият признат за виновен по обвинение в предумишлено убийство и в издаване на заповеди за разстрел. Калей е осъден на доживотен затвор. Два дни по-късно президентът Richard Nixon взима решение да освободи Калей от затвора, настоявайки за преразглеждане на присъдата. След преразглеждането присъдата на Калей е намалена на 4 години и 1 месец затвор, след което е трансформирана в домашен арест. И след три и половина години Уилям Калей е свободен човек.


Още по темата:


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени