Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Тилърсън е обезпокоен, че Европа не се придържа към America first


Рекс Тилърсън
Според САЩ, планираният газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия е заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс. (Марионетните правителства в) Украйна, Полша и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

Copyright:www.backdoornews.com


"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа. Нашата опозиция срещу газопровода се базира на общите ни стратегически интереси", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. Прибалтийските страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче не печелят от поддържания от САЩ санитарен кордон в Източна Европа. Те са фокусирани върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа.

САЩ започнаха през пролетта на 2017 г. да внасят в Полша втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като Полша подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно".

Според германските държавни медии, САЩ напират да продават втечнен газ в Европа, поради което "Северен поток", а сега и строежа на "Северен поток-2" е трън в очите на американците. А поляците ги е яд, че Русия ги заобиколи с газопровода "Nord Stream", като ги лиши от транзитни такси и сега с "Nord Stream-2" още веднъж ще ги подмине. (Източник: Tagesschau - Auch USA kritisieren Nord Stream 2. Polen kritisiert schon lange die geplante Gaspipeline Nord Stream 2 von Russland nach Deutschland - nun äußert auch US-Außenminister Tillerson Bedenken. Er sprach von einer energiepolitischen Bedrohung für Europa. Stand: 27.01.2018 17:14 Uhr).

Rex Tillerson е обезпокоен, че Европа не се придържа към America first. А реакцията на поляците е напълно естествена, тъй като от самото начало никой не им е предлагал да печелят от транзитни такси за пренос на руски газ към Европа. На българите Русия им предлагаше да печелят от транзитни такси, но българите на 05.07.2009 г. избраха ГЕРБ, които осем дни след като ги избраха, първата им работа беше да замразят договора с Газпром за "Южен поток", в полза на „Турски поток“, за което Бойко Борисов бе потупан по рамото от Реджеп Ердоган.


Още по темата:

Нови санкции срещу Русия, заради газта


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени