Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Протести на соросоиди в Полша


Полша+Унгария
Хиляди соросоиди в Полша протестираха в неделя за осми пореден ден заради съдебната реформа, прокарана в парламента от управляващата партия, която драстично ограничава независимостта на съдебната власт, съобщи германската телевизия 'ARD' на 24.07.2017. (Protest gegen Justizreform in Polen. Die Jungen sind aufgewacht. Stand: 24.07.2017 02:20 Uhr)

Copyright:www.backdoornews.com


Протестиращите виждат в тези действия на управляващата партия "Право и справедливост" посегателство срещу еврократичната ориентация на страната. Те обвиняват партийния лидер Ярослав Качински, че се държи авторитарно, а целта му е да се „укрепи“ на власт.

Подобно на протестиращите през 2013/2014 г. в България, които крещяха "Оставка, оставка", в Полша крещят "Конституция, конституция", събралите се пред Върховния съд във Варшава със запалени свещи в ръка. Протестърите, както и западните политици, настояват да бъде наложено президентско вето върху новото законодателство. Според протестърите, скандалните промени поставят Върховния съд и други сфери на съдебната власт под контрола на управляващата партията. Държавният глава Анджей Дуда има пред себе си 21 дни да обнародва закона или да му наложи вето. Полски медии съобщиха, че в други градове в страната и в Европа също е имало протести.

Съдебната реформа в Полша породи тревога в ЕС, че ще застраши интересите на западните корпорации, които извличат печалби в Полша. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че Брюксел е на път да отнеме правото на Полша на глас в блока заради нарушаване на евроатлантическите ценности. Германският министър на правосъдието Хайко Маас изрази подкрепа за евентуални санкции на ЕС срещу Полша и каза пред германското булевардно издание "BILD am Sonntag", че "независимостта на съдебната власт в Полша е в опасност".

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще защити Полша, заплашвана от Европейския съюз със санкции, заради намерението ѝ да наложи правителствен контрол над съдебната система. "Инквизиционната офанзива срещу Полша никога няма да постигне успех, защото Унгария ще използва всички законови възможности в Европейския съюз, за да прояви солидарност с поляците", каза Орбан в предаване по телевизията. Подобно на Полша, Унгария от години е трън в очите на Брюксел, който обвинява Унгария в незачитане на демократичните свободи. Унгарският премиер Орбан е дръзнал да се бори за свобода от хватката на ЕС.

За разлика от Полша и Унгария, България е най-раболепния член на Евросъюза. Бойко Борисов непрекъснато повтаря, че "Европа е нашето европейско семейство".


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени